Wonen

Monumenten van de toekomst

Er zijn genoeg mensen die er stiekem (of zelfs openlijk) van dromen om in een echt monument te wonen. Een pand met historie en authentieke details straalt tenslotte een bijzondere sfeer uit. Maar ja, voor het kopen van een monument heb je wel een behoorlijk budget nodig.

Wil dat zeggen dat je dat monument dan maar uit je hoofd moet zetten? Welnee, er is ook een andere mogelijkheid.

Bijzonder wonen voor een lagere prijs

Nederland staat vol met oude, karakteristieke panden. Een flink aantal daarvan heeft het label monument gekregen. Het kan zijn dat het pand tot rijksmonument, provinciaal monument of gemeentelijk monument is omgedoopt. En met name aan de rijksmonumenten hangt een aardig prijskaartje.

Er zijn echter ook woningen die zijn aangemerkt als ‘monument van de toekomst’. Dit wil zeggen dat de kans groot is dat het pand over een aantal jaar een monument wordt. Hiermee heb je dus een potentieel monument: het is een ouder pand, het heeft historie en er zijn authentieke details. Het is alleen nog niet oud genoeg om de titel monument te mogen dragen.

Een echte investering

Het kopen van zo’n monument van de toekomst heeft twee voordelen:

  • Het pand is een stuk goedkoper dan een woning die al wel als monument is aangemerkt;
  • Het kopen van een monument van de toekomst is een echte investering. Als het eenmaal tot monument wordt uitgeroepen zal het namelijk flink in waarde gaan stijgen.

Hulp van een monumentenmakelaar

Zie jij het wel zitten om in zo’n monument van de toekomst te wonen? Er zijn diverse monumentenmakelaars die je kunnen helpen om een pand te vinden dat de potentie heeft om na verloop van tijd tot monument aangemerkt te worden.