Overig

Kosten website? Wat bedoel je dan?

De kosten van een website bepalen is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Er wordt vaak aan mij gevraagd, “Wat zijn de kosten voor een website?”. Dan zeg ik: De totale kosten voor een website in 2021 liggen tussen EUR 50 en EUR 3000 per maand, plus EUR 20 – EUR 10000 aan startkosten. UHHH… WAT!??

Kosten website? Wat bedoel je dan?

De kosten van een website qua geld of tijd? Het technisch opzetten van de website? De inhoud van de website? De lay-out van de website? Onderhoud van de website? Er zijn zoveel verschillende onderdelen aan een website, en elk onderdeel heeft invloed op de totale kosten. Van tevoren weten hoeveel je wilt uitgeven kan je helpen beslissen welk platform voor jou de beste keuze is, en welke toevoegingen je je zult kunnen veroorloven. Zonder een duidelijk budget kun je gemakkelijk te veel uitgeven.

Waarom een standaard website offerte onmogelijk is.

Zonder de omvang van je bedrijf (en als je een webshop hebt: je aanbod) te kennen, het vereiste maatwerk, je jaarlijkse omzet, en je algemene behoeften, is het onmogelijk een precieze offerte te maken. Kleine eCommerce winkels / webshops kunnen zich misschien redden met gratis Shopify thema’s en minimale plugins. Grotere eCommerce winkels zullen maatwerk nodig hebben en extra hosting functies zoals extra beveiliging en redundantie.

En als je geen online winkel hebt, wat is dan het doel van je website? Meer klanten genereren, adverteren met je website, informeren?

Website ontwerp en ontwikkeling moeten gezien worden als een dienst, niet als een product.

Het is moeilijk om het idee van je af te schudden dat websites geen handelswaar zijn. Websites zijn iets dat iemand, vaak meerdere mensen, in elkaar moet zetten. Het als dienst beschouwen helpt je beter te begrijpen waarom een eenmalige prijs niet eenvoudig te geven is. Een website bouwen kost voortdurend tijd en moeite. En tijd is geld. Dus de grootste kostenpost die je hebt, is de tijd die je nodig hebt om je website op te zetten.

Webhosting

Je zult moeten investeren in wat architectuur achter de schermen voor je website. Dit omvat een domeinnaam (het webadres waar je winkel woont), webhosting (waar je gegevens worden opgeslagen), en een SSL certificaat (beveiliging voor je website). Indicatie kleine tot middelgrote bedrijven

Domeinnaam: EUR 10 –  EUR 20 per jaarWebhosting: EUR 3 – EUR 200/maandOffertes.

Een website bouwen kun je op honderden verschillende manieren doen. Ga op zoek naar een offerte en ik garandeer je dat door slechts een paar bedrijven om een prijs te vragen, je antwoorden krijgt die alle kanten op gaan. Ik heb klanten die me keer op keer vertelden dat ze offertes kregen variërend van EUR 1.000,- tot EUR 40.000,- voor dezelfde reeks eisen. Hoe dan?

Het bouwen van een website plan je.

De mate van detail is een belangrijk deel van webdesign – en dit beïnvloedt de prijsstelling sterk. Een voorbeeld: misschien wil je op je website een functie waarmee gebruikers een afbeelding kunnen uploaden. Er zijn 50 vragen die ik je kan stellen, en op basis van je antwoorden kan ik de functie bouwen in een uur of in meer dan 100 uur. Bijvoorbeeld, ik kan je vragen: Wat is de maximale grootte van de beelden die je uploadt? Welke bestandsformaten ondersteunt de functie? Heb je de mogelijkheid nodig om de afbeelding bij te snijden? De lijst gaat maar door.

Dus, als ik je al deze vragen stel om uit te rekenen hoe lang het zou duren om één functie te ontwikkelen, ben je dan bereid om 1.000+ vragen te beantwoorden voor de mogelijk 100+ andere functies die je website zal hebben? Ben je ook bereid te betalen voor de tijd die het kost om dit proces te doorlopen, waardoor de offerte in wezen niet meer gratis is? Of is het beter om gewoon een vertrouwd bedrijf te vinden dat voor een eerlijk tarief werkt, en jij bepaalt het budget en de doelstellingen, en zij doen de best mogelijke aanpak om daar te komen? Koop vertrouwen, geen regelitems.

Content

Content is alles wat je kunt zien op je website van de tekst tot aan de foto’s. Dit kun je zelf aanleveren bij je webdesiger. Maar waar moet je beginnen? Wat moet er in staan dan? Is het wel een pakkende tekst? Hoe vinden de zoekmachines zoals Google mijn teksten en foto’s?  Ik zal hier snel een blog over schrijven, want er is veel om aan te denken. Kijk eens naar dit artikel van Frankwatching voor leuke ideeën.

De definitie van succes voor je website.

De Webdesign-industrie zit vol met meningen, en niemand heeft gelijk of ongelijk. Een ontwerper bijvoorbeeld kan vinden dat een goede website er als een kunstwerk uit moet zien, terwijl een ontwikkelaar kan vinden dat de site het mooist is als hij gemaakt is met de grootste en nieuwste code die van de grond af aan gebouwd is. Een marketeer kan er prat op gaan dat de site eenvoudig, direct, en SEO geoptimaliseerd is, terwijl je perceptie kan zijn dat je site veel geweldige functies heeft. Het echte succes van je website komt neer op de zakelijke doelen die je ermee wilt bereiken, niet op wat er in staat of hoe hij gemaakt is. Denk er dus goed over na: Wat is het doel van je website?

Er is meer dan één manier om de kosten website op een rijtje te zetten.

Er zijn twee manieren waarop je op een prijs voor je website kunt uitkomen: vast bod of per uur. Bij een vast bod krijg je een bedrag zoals bijvoorbeeld EUR 2.000,-. Met een prijskaartje per uur betaal je iemand bijvoorbeeld EUR 75,- per uur, zolang het duurt om het project te voltooien. Maar wanneer is het af?

Prijzen per uur of zelfs per week laat de klant toe de website te zien als een dienst die vele elementen vergt om effectief en efficiënt te voltooien – zoals mensen, denkkracht, en tijd. Op deze manier, als je tijd koopt, koop je ook vertrouwen en in wezen een uitgebreid team voor je bedrijf. Als de nadruk te veel op het factureren ligt, hebben we de neiging de aandacht te verliezen voor de reden waarom we de sites bouwen – ROI, verbluffend werk, het bereiken en overtreffen van bedrijfsdoelen.

Conclusie “Kosten Website”-Vraag

Er is echt geen goed antwoord op de vraag, “Hoeveel kost een website?” Maar dit artikel heeft je wel wat inzicht gegeven, hoop ik. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met mij op!